De Belastingdienst gaat nieuwe btw-nummers uitdelen voor eenmanszaken. Alle 1,3 miljoen zzp’ers in Nederland krijgen nog deze maand een brief met het nieuwe nummer waar om de privacy beter te waarborgen geen persoonlijk bsn-nummer meer in is verwerkt.

Volgens de fiscus heeft de eerste groep zijn nieuwe btw-id, dat bestaat uit een reeks van 14 tekens, deze donderdag ontvangen. Ondernemers moeten het nieuwe nummer vanaf 1 januari 2020 vermelden op hun facturen en op hun website. Nu zijn de btw-nummers van zzp’ers nog afgeleid van hun bsn-nummer.

De meeste zzp’ers doen eens per kwartaal btw-aangifte, maar soms moeten ze de btw-aangifte maandelijks of jaarlijks doen. Dat beslist de Belastingdienst en dat hangt af van het bedrag dat gemiddeld aan btw moet worden afgedragen.

Bij een eenmanszaak hoeven ondernemers in tegenstelling tot bij andere rechtsvormen over hun winst alleen maar inkomstenbelasting te betalen. Ze hoeven ook niet hun jaarrekening te laten goedkeuren door een accountant, kunnen zelf belastingaangifte doen en er is geen belemmering voor het in dienst nemen van medewerkers, legt ZZP Nederland uit. Maar keerzijde daarvan is dat eenpitters wel met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor eventuele schulden van hun bedrijf.

Ook bij een vennootschap onder firma (vof) blijven eigenaren van het bedrijf persoonlijk aansprakelijk bij financiële problemen. Om dat te voorkomen kunnen zzp’ers van hun bedrijfje een bv maken. Dat wordt dan een eigen rechtspersoon met bijbehorende rechten en plichten die in beginsel helemaal losstaat van het privévermogen van de ondernemer.

Om een bv op te richten is wel een notariële akte nodig en moet er naast inkomstenbelasting over het eigen salaris ook vennootschapsbelasting worden betaald en eventueel dividendbelasting. Toch pakt de omzetting van een eenmanszaak naar een bv volgens de Kamer van Koophandel fiscaal meestal gunstig uit. Wel zijn de jaarlijkse kosten van een bv weer hoger vanwege de accountant voor de verplichte jaarrekening.

Maar alle ongeveer 1,3 miljoen geregistreerde eenmanszaken die al dan niet een bewuste afweging hebben gemaakt over de rechtsvorm van hun bedrijf zullen binnen uiterlijk drie weken hun nieuwe btw-id krijgen. Dan hebben ze nog twee maanden de tijd om hun facturen en website aan te passen.

Lees meer: